Hantverksgård i kulturmiljön längs Norbergsån
EN NY GENERATION – "HANTVERK OCH GEMENSKAP"
2023 köpte vi, Ellen och Evelina, Abrahamsgården för att stärka vår koppling till hantverk och handarbete – materiell kultur flera generationer tappat kontakten med. Det låter kanske högtravande, men vi vill försöka ta igen den kunskap som gått förlorad och ge handens arbete en framtid. Det här projektet tillåts ta tid, precis som det mesta vi säljer och producerar på gården. Kommer det fungera? Ingen aning. Vi vet att samarbete och gemenskap med våra hantverkare, gäster och medarbetare är nödvändigt. Vi vet också att gården överlevt som hantverkscentrum i över 50 år. Så vi siktar på minst 50 till!
Abrahamsgården har en lång och brokig historia och har länge varit en betydande plats i Norberg. Den har omväxlande ägts av kyrkan, kronan, adeln och olika bergsmanssläkter. På 1600-talet är en av de mest kända ägarna Ebba Brahe och efter henne sonen Pontus Fredric De la Gardie. 1783 nämns för första gången namnet Abrahamsgården. Då är Jan Abramsson ägare och man tror att det är hans far som givit gården sitt namn. Under 1800-talet och tidigt 1900-tal var Abrahamsgården en livlig plats där man bedrev handel och gästgiveri.
1968 svängde värmländskan Lilian Fernquist in till Norberg för att hitta en telefonkiosk. Istället fick hon syn på gården som då var till salu. Hon slog till direkt. Här utvecklade hon gården till det konst- och hantverkscentrum man än idag förknippar med platsen.